Waar staat HD nou eigenlijk voor?

tokoroko

Registered User
Messages
6,375
Waar staat HD nou eigenlijk voor?

We willen steeds grotere schermen voor mooier beeld en een intense beleving. En dus moet de beeldkwaliteit van te ontvangen uitzendingen steeds hoger worden. Alhoewel, er is een groep Nederlanders, een hele grote groep zelfs, die graag op kleine schermpjes kijken, vaak uit praktische overwegingen. Daarvoor gebruikt men Digitenne van KPN. Maar digitaal is in dit geval niet meteen mooi beeld. Wie Digitenne op een groot scherm bekijkt en beweert mooi beeld te hebben tijdens de Tour de France moet echt hoognodig naar een opticien! Een kleine vergelijking van het digitenne signaal (handig met een straat voor waar regelmatig brommers langsrijden - en wég is je signaal!) met de satelliet op ons grote (40 inch) Samsung scherm doet ons de conclusie trekken dat het beeld op Digitenne gewoonweg niet mooi is.

Wanneer we een HD-uitzending op Nederland 1HD, één HD of Eurosport HD opzetten dan wordt het pas echt duidelijk: het SD signaal van Nederland 1 is dan wel acceptabel om naar te kijken op een groot scherm maar HD is tóch mooier. Maar waarvoor staat HD ook al weer als afkorting? We proberen erachter te komen zónder daarbij ons eigen geheugen of Wikipedia te raadplegen. HD, dat staat voor Héél Duur! Want niet alleen kosten de benodigde schermen een hoop, ook kosten de abonnementen om HD-zenders te ontvangen meestal meer (alhoewel dat bij CanalDigitaal zeker niet valt te stellen voor de publieke zenders!). Heel Duur is het echter vooral voor CanalDigitaal zélf want met relatief weinig abonnees die daar op dit moment voor willen betalen moeten zij wel voor de HD-zenders dure transponderruimte huren. En er gaat veel bandbreedte aan op, althans als je met toch zeker 10MB wilt uitzenden voor een echt mooie kwaliteit.

En daar lijkt vooralsnog een probleem te liggen want CanalDigitaal voert dan wel een 'wij kijken HD, jij ook?' campagne, maar het lijkt erop dat ze daarbij vooral veel nieuwe abonnees willen scoren. Of dat momenteel lukt met de kaartwissel problemen en het verwijderen van sommige populaire zenders valt te bezien. Feit is dat CanalDigitaal uitgaande van hun summiere en voorzichtige persberichten rondom de lancering van Nederland1, 2 en 3HD het nog niet aandurft om er volledig voor te gaan en vooral lijkt te willen wachten tot er genoeg abonnees willen die voor HD-content willen betalen. Het is daarbij een feit dat vooral Nederland 1HD echt native HD doorgeeft en zelfs dat in beperkte mate. Nederland 2 en 3 brengen voorlopig upscaled materiaal waarvan dus wel de beeldkwaliteit hoger is dan normaal dus voor nu allemaal niet zo erg, zeker niet omdat er echt al een mooi HD pakket is intussen! Maar ooit zal deze provider toch helemaal mee moeten gaan. Er zal met Astra onderhandeld moeten worden als ook Nederland 2 en 3HD erbij moeten want als men die voorlopig niet gaat doorgeven, dan pakken de kabelbedrijven hun kans en hoeven ze er niet eens veel moeite doen de HD-kijker voor zich te winnen. En wat te denken als later dit jaar SBS en RTL met hun HD kanalen beginnen? Feitelijk moeten we, om het mogelijk te maken, met zijn allen HD via de satelliet gaan kijken maar toch zal ook CanalDigitaal meer moeten doen want de meeste kijkers haal je nu eenmaal pas binnen áls je een redelijk volwaardig aanbod hebt.

Toch is CanalDigitaal niet de enige met een mogelijk probleem. De kabel heeft zonodig nog een groter probleem omdat HD staat voor 'Heel Dubbel'. Heel Dubbel omdat (waar het via de satelliet voorlopig in SD en HD zal moeten) de kabel de zenders in veel gevallen ook nog eens analoog doorgeeft en dat kost nog meer bandbreedte.Nog altijd wil ruim de helft van de kabelkijkers de analoge signalen behouden en is men zelfs wettelijk verplicht dit in stand te houden. Heel Driedubbel is zelfs van toepassing want daarnaast is er ook het SD (Standard Definition digitaal) op de kabel! Zo worden dezelfde programma's dus in drie formaten doorgegeven. En daar wringt de kabel zeg maar, want met ook internet, telefonie, video on demand, uitgebreide analoge pakketten en digitale televisie in zowel SD als HD is de bandbreedte op de kabel in het spectrum t/m 1000 MHz. echt een keer op! Dan zal men over moeten gaan op 'On Demand' ofwel oproepbare signalen via IP techniek en dat is een heel andere manier van TV-kijken. En de satelliet heeft wat dat betreft in potentie veel meer bandbreedte én het voordeel dat er veel andere signalen door de providers en kijker meegepikt kunnen worden. Het is daarbij natuurlijk wel op eigen risico voor bedrijven als CanalDigitaal en TV VLAANDEREN om te melden dat ze ook BBC HD aanbieden, want dat doen ze nadrukkelijk niet, het is echter wél te ontvangen met de nodige technische aanpassingen aan de ontvangstsystemen thuis. Oh ja: volgens Wikipedia staat HD voor High Definition, maar laten we het voor nu niet te technisch maken.

En ik zeg niet dat diegene die met droge ogen beweert via Digitenne of op de analoge kabel een strak plaatje op zijn mooie grote scherm tijdens de Tour te zien 'heel dom' is, maar ik zou wel graag willen attenderen dat een bril dan handig kan zijn om erachter te komen dat er toch echt een significant verschil zit in de kwaliteit van de diverse distributiemethoden.
 
Top