Rechtbank Rotterdam: Radio 10 Gold terecht uitgesloten van etherverdeling FM-kavel A7

tokoroko

Registered User
Messages
6,375
Rechtbank Rotterdam: Radio 10 Gold terecht uitgesloten van etherverdeling FM-kavel A7

Radio 10 Gold is terecht uitgesloten van de FM-etherverdeling die staatssecretaris Heemskerk (PvdA) thans organiseert voor het vrijkomende ongeclausuleerd landelijke FM-kavel A7. Dit heeft de voorlopige voorzieningenrechter in Rotterdam vrijdag bepaald, zo blijkt uit een geopenbaarde uitspraak. De staatssecretaris van Economische Zaken had eerder (via Agentschap Telecom) het standpunt ingenomen dat sprake is van verbondenheid tussen Radio 538 en Radio 10 Gold en dat op grond daarvan Radio 10 Gold kan worden uitgesloten. Dit komt omdat één instelling niet meer dan één ongeclausuleerd FM-kavel mag bezitten en Radio 538 die al in bezit heeft (FM-kavel A6).

Radio 10 Gold is voor 100 % in handen van Talpa Media Holding (vna John de Mol); Radio 538 is onderdeel van RTL Nederland Holding, waar Talpa Media Holding 26,3 % van bezit. Praktisch werken beide radiostations als één instelling. De rechter heeft bepaald dat er ‘vooralsnog’ sprake is van verbondenheid bij het in belangrijke mate kunnen bepalen van het beleid of het hebben van aanmerkelijke invloed op het beleid tussen Radio 538 en Radio 10 Gold. In die zin kunnen volgens de Mediawet en het Mediabesluit beide zenders als onderdeel van één instelling worden beschouwd.

Radio 10 Gold heeft bij de rechter betwist dat er – gezien de feitelijke constallatie – sprake is van verbondenheid tussen Radio 538 en Radio 10 Gold en verweeet de staatssecretaris onvoldoende motivatie. Bovendien heeft Radio 10 Gold aangegeven dat bij het verkrijgen van een Radio 10 Gold-etheruitzendlicentie, Radio 538 een andere leiding voor Radio 538 zal krijgen (Thans is Jan Willem Bruggenwirth zowel algemeen directeur van Radio 10 Gold als Radio 538, maar is voor Radio 538 statutair Bert Habets de algemeen directeur). Daarnaast heeft Radio 10 Gold gesteld dat het moment van vergunningverlening als toetsmoment geldt en niet het ‘moment van de aanvraag’. Radio 10 Gold stelde verder dat de rol van leidinggevenden bij Radio 10 Gold ‘uitermate beperkt is’, nu zij ‘contractueel gehouden zijn het overgrote deel van hun tijd aan Radio 538 te besteden, welk deel in de praktijk nog groter blijkt te zijn.’

De rechtbank stelt verder dat een ‘groep van natuurlijke personen’ een ‘zodanige feitelijke invloed heeft in zowel Radio 10 Gold als Radio 538 dat zij in belangrijke mate het beleid van deze instellingen kan bepalen, althans aanmerkelijke invloed heeft op de inhoud van dat beleid.’ Verder stelt de rechtbank dat ‘gelet op de directiefuncties (algemeen directeur, programmadirecteur, financieel directeur en commercieel directeur) die deze personen bij zowel verzoekster als Radio 538 vervullen heeft deze groep van natuurlijke personen de dagelijkse leiding van beide instellingen en kunnen zij het programmatische, commerciële en strategische beleid van deze instellingen in belangrijke mate bepalen dan wel aanmerkelijk beïnvloeden.’ Daarbij stelt de rechtbank ook dat aan deze groep van personen een volmacht is gegeven namens de aandeelhouder. De voorzieningenrechter heeft eveneens het argument van Radio 10 Gold van tafel gehaald alsof het moment van vergunningverlening zou tellen; dit dient het moment van aanvraag te zijn.

Aldus is Radio 10 Gold volgens de rechtbank terecht uitgesloten.

Ten aanzien van de zaak Radio Jazz BV heeft de rechtbank geoordeeld dat deze instelling eveneens terecht is uitgesloten, aangezien deze een niet-modelconforme bankgarantie had overlegd en de staatssecretaris van Economische Zaken niet verplicht was een tweede herstelverzuim te geven, nadat eerder al herstelverzuim was afgegeven
 
Top