Digitenne heeft grens kritische televisiekijker bereikt

tokoroko

Registered User
Messages
6,375
Digitenne heeft grens kritische televisiekijker bereikt


KPN zegt met het huidig aantal televisieabonnees de kritische televisiekijker nu bereikt te hebben. Uit de cijfers van het tweede kwartaal van 2009 blijkt dat het bedrijf wederom het aantal televisieabonnees verder zag doorstijgen.

KPN claimt op dit moment een marktaandeel van 23 procent op de digitale televisiemarkt te hebben. Omdat KPN geen analoge televisie aanbiedt komt dit neer op een marktaandeel van 12 procent op de totale televisiemarkt. In het tweede kwartaal zag KPN het aantal abonnees met 6,1 procent, oftewel 51.000 abonnees, groeien. KPN zegt hiermee wel dat de kritische televisiekijker in Nederland bereikt is. Daarbij wordt vooral gedoeld om de groei van Digitenne. Dit low budget digitaal televisieaanbod is er vooral de reden voor dat kabelaars in Nederland het aantal analoge televisieabonnees zag dalen. Maar ook op digitaal gebied ondervinden kabelaars, en daarnaast ook satelliettelevisieaanbieder CanalDigitaal, abonneeverlies door het succes van Digitenne.

Belangrijk voor KPN is dat de gemiddelde omzet per televisiekijker in het tweede kwartaal met meer dan 15 procent gestegen is tot 7 euro. In de komende jaren wil KPN de gemiddelde omzet per abonnee verder verhogen. Daarbij gaat IPTV een grote rol spelen. KPN zegt dat het eigen IPTV platform op dit moment stabiel is en daardoor klaar voor een grote uitrol in Nederland. Op dit moment kijken nog slechts 60.000 van de in totaal 886.000 KPN televisieabonnees via ADSL naar Interactieve Televisie van het bedrijf. Nu is het dus tijd om IPTV actiever te gaan promoten. IPTV gaat ook voor KPN het mainplatform worden waar men HDTV op gaat uitrollen. Op dit moment worden via glasvezel al HDTV kanalen uitgezonden. Via het ADSL netwerk wil KPN volgend jaar beginnen met het aanbieden van HDTV. De komst van HDTV op Digitenne blijft voorlopig nog een utopie. KPN moet hiervoor rond de 1 miljoen decoders gaan vervangen. De huidige decoders zijn niet geschikt voor HDTV ontvangst, het zendernetwerk van KPN is overigens wel geschikt voor MPEG4 distributie van HDTV kanalen.

KPN zet op langere termijn grootschalig in op glasvezel. KPN en het dochterbedrijf Reggefiber denken eind van dit jaar rond de 800.000 huishoudens in Nederland op dit ultra moderne glasvezelnetwerk te hebben aangesloten. Dit moet in de komende jaren tot een bijna landelijk dekkend glasvezelnetwerk uitgroeien. Hierdoor kan KPN via het glasvezelnetwerk landelijk supersnel internet, telefonie, (HD) televisie en Video on Demand diensten gaan uitrollen. Daarbij blijft Digitenne een belangrijke rol voor televisie in meerdere kamers in het huis behouden.
 
Top