Codeerproblemen CanalDigitaal legt winkelactiviteit dealer gedeeltelijk lam

tokoroko

Registered User
Messages
6,375
Codeerproblemen CanalDigitaal legt winkelactiviteit dealer gedeeltelijk lam


De codeerproblemen die CanalDigitaal abonnees ondervinden met de nieuwe CanalDigitaal smartcard zijn niet alleen en extra belasting voor de telefonische klantenservice van de televisieaanbieder. Ook CanalDigitaal dealers hebben hierdoor extra drukte aan de telefoon en in de winkels. Niet alleen bezitters van niet gecertificeerde satellietontvangers maar ook eigenaren van door CanalDigitaal gecertificeerde ontvangers als Thomson en Philips blijken door coderingsproblemen met de nieuwe smartcard geen beeld maar op het televisiescherm te krijgen. Nadat de afgelopen week de eerste tien zenders uit de zenderlijst ongecodeerd werden uitgezonden werd afgelopen donderdag de codering voor alle commerciële Nederlandse omroepen weer aangeschakeld. Het gevolg was niet alleen dat vrijdag CanalDigitaal voor zowel de abonnee als dealer door de drukte telefonisch vrijwel onbereikbaar was. Ook bij menig dealer leverde het topdrukte aan de telefoon en in de winkel op.

“Dit is niet goed voor de satellietbranche en het imago van satelliettelevisie” is het eerste dat Henk van Hunen van de gelijknamige satellietspecialist in zijn zaak in Putten zegt. Telefonisch was de zaak Van Hunen de gehele vrijdagmorgen onbereikbaar. Als we dan toch via SMS contact met hem krijgen blijkt het zeer druk in zijn winkel te zijn. Kom maar kijken zijn de uitnodigende woorden van hem. En omdat we toch in de buurt van de Veluwe zijn is de afslag Putten op de A28 al snel genomen. Eenmaal aangekomen blijkt een parkeerplaats al moeilijk te vinden te zijn. Maar als we in de winkel komen zien we inderdaad wat Van Hunen bedoeld. Met rijen staan de klanten zeker niet voor de deur maar binnen is het toch druk te noemen. En bijna allemaal hebben ze een smartcard, een ontvanger of beiden in de hand. En is de terugkomende vraag. Ik kan alleen nog maar kijken naar Nederland1,2 of 3 en naar de rest niet meer. Of Van Hunen de technische kennis in huis heeft om de familie vanavond toch maar weer te laten kijken naar die goede film op RTL7 of het weerbericht van Piet op SBS6. In sommige gevallen lukt het om de medewerkers van de satellietzaak om de smartcard, al dan niet voor langere tijd, weer tot leven te wekken door hem in wel goed functionerende satellietontvanger de laatste benodigde data te laten verkrijgen. Probleem in deze is dan om snel een heractivatiesignaal via de satelliet voor de specifieke smartcard te krijgen. Telefonisch is ook CanalDigitaal voor de dealer vrijwel onbereikbaar. Via het internet lukt het wel maar, zo laat CanalDigitaal op bijvoorbeeld het internetforum Satellietforum.com weten, kan het versturen van de data naar de smartcard langer duren dan normaal het geval is. Tot wel met een vertraging van één uur. Soms ontstaan er ook irritaties als Van Hunen voor een ontvanger die niet bij zijn bedrijf in Putten of de andere vestiging in Arnhem is gekocht voor het noodzakelijk vervangen van de firmware in de satellietontvanger een marginaal bedrag in rekening brengt.
Hoorn van de haak
Dat laatste is niet verwonderlijk. Natuurlijk is Van Hunen CanalDigitaal Excellent dealer. Maar de extra kosten die de ondernemer uit Putten maakt worden door niemand vergoed. De gehele dag werken twee oproepkrachten extra in de winkel om de toestroom van klanten in goede banen te leiden. Om dit te bereiken ligt de telefoon van de hoorn. “Dat kunnen we er nu echt niet bij hebben” is het antwoord van Henk van Hunen. Die ons even demonstreert hoe het gaat als hij de telefoonlijn weer vrij zet. Binnen het minuut rinkelt het toestel een modieus deuntje. En ja hoor aan de andere kant van de lijn horen we de vraag of Van Hunen als een soort Jomanda via de telefoon op magische wijze de nieuwe smartcard nieuw leven in kan blazen. Nee, dat kan hij niet. Maar langskomen kan natuurlijk altijd. Eén meer of minder maakt op deze dag ook niet meer uit straalt de ondernemer uit. Niet dat Van Hunen het met tegenzin doet. Zeker niet. Hij heeft zijn hart verpand aan satelliettelevisie maar hij is ook ondernemer bekend hij eerlijk. Aan het eind van de maand moet zijn personeel ook uitbetaald worden. En daar wringt hem de schoen. Er is door de topdrukte in zijn zaak geen tijd om bijvoorbeeld op goede manier iemand advies te geven bij aankoop van een nieuwe platte televisie. Niet de tijd om uit te leggen wat HDTV is. Aan al deze klanten wordt eigenlijk standaard gevraagd om op een later tijdstip terug te komen. Of men dat doet blijft natuurlijk de vraag. En dat weet Van Hunen ook als hij de woorden over zijn lippen richting deze klant laat rollen. Dat de huidige problemen zeker niet goed zijn voor CanalDigitaal blijkt aan het eind van ons bezoek. Een inwoner van Putten heeft de drukte in de winkel aangezien en aangehoord. Als hij eindelijk aan de beurt is laat hij weten dat hij de overstap wil maken naar digitale televisie en het verschil tussen Digitenne en satelliettelevisie wilde weten. Maar dat het nu niet meer hoeft. Geeft u mij maar een starterpakket voor Digitenne. Als hem wordt geattendeerd dat Digitenne niet de meest ideale keus is voor bezitters van een groot televisiescherm lacht de man vriendelijk en zegt: “Maar met Digitenne heb je tenminste beeld.” En hiermee worden de eerste woorden bij binnenkomst volgens Van Hunen ondersteund. Dit is niet goed voor het imago van satelliettelevisie.
 
Top