Brein eist bij rechter verbod op FTDStichting Brein heeft dinsdag bij de rechtbank in Haarlem een verbod geëist op de 'illega

henk12

Member
Messages
87
Brein eist bij rechter verbod op FTDStichting Brein heeft dinsdag bij de rechtbank in Haarlem een verbod geëist op de 'illegale' usenet-community FTD. De advocaten van FTD stelden dat er slechts gediscussieerd wordt over downloads en eisen dat Brein rectificeert.

De usenet-community spande in mei 2009 een rechtszaak aan tegen de copyrightwaakhond nadat Brein-directeur Tim Kuik diverse malen in de media had gezegd dat FTD het toegankelijk maken van auteursrechtelijk beschermde content zou 'faciliteren'. Hiermee zou FTD zich schuldig maken aan strafbare feiten. FTD had echter na overleg met Brein al besloten om de zogeheten 'nzb-knop' uit zijn client te verwijderen. Brein stelde echter dat de wijzigingen in de FTD-client slechts 'cosmetisch' waren.

FTD-directeur Ronald Sievers noemde de beschuldigingen van Kuik destijds grievend en onjuist, en eiste bij de rechter dat Brein middels een publieke rectificatie de beschuldigingen zou terugnemen. Ook zou de rechter moeten aangeven dat de usenet-community legaal handelt.

Op de zitting dinsdag bij de rechtbank in Haarlem werden de eerder ingenomen standpunten van de partijen grotendeels herhaald. De advocaten van Brein verwezen naar het vonnis in het kort geding tussen Eyeworks en FTD. Daarbij oordeelde de rechter dat FTD de film 'Komt een vrouw bij de dokter' onrechtmatig openbaar had gemaakt door op zijn usenet-forum de filmtitel in een zogenaamde spot te noemen. Volgens Brein is deze uitspraak ook van toepassing in deze zaak omdat FTD de 'toegangssleutel' tot de content zou aanbieden. FTD tekende overigens beroep aan tegen dit vonnis, waarbij aanstaande donderdag een nieuwe zittingsronde wordt gehouden.

Brein meende voor de rechtbank in Haarlem ook dat de eerder genoemde 'nzb-knop' eenvoudig is terug te plaatsen door gebruikers. Daarnaast zou FTD ten onrechte betogen dat het downloaden van auteursrechtelijk materiaal van usenet in Nederland legaal is. Niet alleen meent Brein dat het downloaden van games en software wettelijk gezien illegaal is, maar dat het 'aankoopvervangend' downloaden van films en muziek ook niet toegestaan is. Daarnaast stelde de auteursrechtenwaakhond dat 'minimaal 19 van de 25 grootste ‘spotters’ tevens uploader zijn'. Brein eiste dan ook dat FTD zijn activiteiten direct staakt.

De advocaten van FTD betoogden dat de usenet-community met ruim een half miljoen accounts een plek is waar internetgebruikers slechts content bespreken die op usenet is te vinden. FTD zou geen hyperlinks plaatsen of op andere manieren direct linken naar illegaal materiaal, en bovendien geen invloed hebben op het illegale aanbod op usenet.

Ict-jurist Arnoud Engelfriet voorziet FTD van juridisch advies en laat aan Tweakers.net weten dat Brein geen wezenlijk nieuwe argumenten aandroeg op de zitting: "Er werden weer wat zaken uit de hoge hoed getoverd, maar wij waren niet onder de indruk", aldus de jurist. Ook stelt Engelfriet dat FTD meer dan honderdduizend spots kent: "daar kunnen een aantal uploaders hun eigen werk spotten, maar we hebben geen signalen dat dit structureel en op grote schaal gebeurd."

Daarnaast meent Engelfriet dat Brein geen oordeel moet vellen over het downloaden van games en software, omdat de auteursrechtenwaakhond alleen de belangen van de film- en muziekindustrie vertegenwoordigt. Engelfriet stelde verder dat de rechters goed geïnformeerd leken in de materie en dat de rechtszaal grotendeels gevuld was met FTD-aanhangers. Hij zegt dan ook vertrouwen te hebben in een gunstige uitspraak voor de usenet-community.

In de langlopende bodemprocedure zullen geen zittingen meer worden gehouden. Een uitspraak in de zaak zou volgens de rechtbank op zijn vroegst op 17 november worden gedaan, maar Engelfriet typeert deze inschatting van de rechters als 'vrij optimistisch'. Naar verwachting zal er eerder vonnis worden gewezen in het hoger beroep in de zaak tussen FTD en Eyeworks.
 
Top