Freesat, wat wel en wat niet

Glenn_911

VIP
Messages
674
Freesat, wat wel en wat niet


Het Engelse Freesat pakket is aangekondigd en zal binnenkort, te weten begin mei, officieel van start gaan. Steeds meer informatie is al naar buiten gelekt al is het zo dat Freesat tot vlak voor de lancering geen details wil vrijgeven over te gebruiken ontvangers of bepaalde deelnemende zenders. Het enige dat officieel bekend is dat het hele ITV en BBC pakket beschikbaar zal zijn omdat zij ook de initiatiefnemers zijn van het hele project dat Digitale tv voor iedere Britse kijker toegankelijk moet maken.

Tevens is Channel 4 intussen ongecodeerd te zien en hebben zeer betrouwbare bronnen tegenover het Britse Digital Spy bevestigd dat dit kanaal ook daadwerkelijk zal meedoen vanaf het begin. Dat geldt echter niet voor Channel 4 HD waarvan is bevestigd dat daar vooralsnog andere afspraken over zijn waardoor deze gecodeerd moet worden via Sky Digital. Wel staat vast dat binnen voorzienbare termijn More 4 en E4 beschikbaar zullen komen.

Met betrekking tot Five is er op dit moment nog geen definitieve overeenkomst maar zouden er al vergevorde onderhandelingen zijn over een plek op de EPG van Freesat. De bottle neck zijn momenteel nog de programma rechten maar algemeen wordt toch verwacht dat five (Channel 5) en haar zusterkanalen five Life en five US zullen volgen. Dit zou alleen niet het geval zijn indien Five een nieuw contract voor codering zal afsluiten met Sky Digital. Het laatste contract daarvoor is 5 jaar geleden gesloten en loopt half juni aanstaande af. Voorwaarde is dat de zenders van five naar de Astra 2D worden verplaatst om niet zomaar in heel Europa zichtbaar te zijn.

Wat wél vast staat is dat het binnenkort te lanceren ITV HD en het reeds bestaande BBC HD beschikbaar zullen zijn. Daarnaast zal er uiteraard ook een radiopakket zijn zoals dat nu al beschikbaar is met onder meer alle BBC Radiozenders en diverse Free To Air zenders zoals Classic FM UK. Een lijst met deelnemende TV-zenders is nog niet bekend gemaakt. Enkel dat dit er in het begin nog onder de 100 TV-kanalen maar na een tijdje ruim 200 TV-kanalen op de EPG (de zaplijst) zullen plaatsnemen. De kosten voor deelname liggen daarbij aanzienlijk lager dan bij Sky Digital. Het valt dan ook te verwachten dat diverse Free To Air zenders dat pakket zullen verlaten en van de EPG van Sky Digital zullen verdwijnen. Onder meer Rapture TV ligt al tijden overhoop met Sky Digital over de kosten daarvoor.

De ontvangers die gaan worden gebruikt zijn onder meer geproduceerd door Humax maar dit bedrijf wilde nog geen commentaar geven aan Digital Spy. Wél wilde Humax melden dat zij exclusief de HD-ontvangers voor Freesat zullen produceren. Ook zijn er intussen ontvangers gesignaleerd bij bepaalde winkels die 49 Britse Pond (SD) of 149 Britse Pond gaan kosten (HD).

Freesat zal officieel alléén in Groot-Britannië te ontvangen zijn (zelfs niet in Ierland) en niet daarbuiten beschikbaar zijn. In Engeland zelf zal Freesat aangeven dat alléén de ontvangers met hun logo erop geschikt zijn voor het pakket. Omdat de Astra 2D beam echter een groot deel van Europa toch afdekt en de uitzendingen Free To Air zijn kan alles worden ontvangen. Daarom kan, zowel binnen als buiten Engeland met iedere Free To Air ontvanger worden gekeken. De enige voorwaarde is dat de Astra 2 op 28 graden oost kan worden ontvangen.

Toch zijn de diensten van FreeSat feitelijk alléén met hun eigen ontvanger te zien. Wat met een gewone FTA ontvanger wordt ontvangen is alleen de Audio en Video stream indien deze ongecodeerd is. Ondersteuning van een volledige EPG is zeer onwaarschijnlijk. Om die geheel in beeld te krijgen zullen de Freesat ontvangers noodzakelijk zijn. Datzelfde geldt óók voor de zaplijsten en de genre indeling, interactieve red-button diensten en bovenal de daarbij horendeTeletekst. Zoals bekend is Ceefax al niet meer in de ouderwetse vorm te verkrijgen. Ook ITV en Channel 4 gebruiken Teletekst via digitale televisie echter niet meer op de 'analoge' manier. Ondertiteling is wel met iedere ontvanger oproepbaar.

Op de digitale netwerken zijn de Britse zenders al jaren geleden op digitale teletekst overgestapt vanwege onder meer de voordelen op gebied van grafische weergave en sneller vinden van informatie. Een terugkeer van de 'oude' Ceefax, iets wat veel kijkers wel zouden willen, valt dus helaas niet verwachten. Enkel voor de signalen die naar de Benelux gaan zenden BBC 1 London en BBC 2 England nog het zogenaamde menu 600 uit onder de noemer Ceefax. Wie van álle voordelen van Freesat wil profiteren zoals BBCi met nieuws, weers, programma, sport of financiële informatie zal dus een ontvanger op de kop moeten tikken in Engeland zelf.

Groeten Glenn_911
 
Top