Engels Freesat pakket start definitief op 6 mei

Glenn_911

VIP
Messages
674
Engels Freesat pakket start definitief op 6 mei


Er komen steeds meer details vrij over het Engelse Freesat zenderpakket. Dit zal definitief op 6 mei starten via de ASTRA2 satelliet op 28,2 graden oost. Bij de start zullen er 80 televisie en radiokanalen beschikbaar zijn. Nog voor het begin van 2009 moet dit aantal doorgegroeid zijn tot 233 kanalen.

Freesat zal een ongecodeerd en gratis toegankelijk digitaal televisieplatform zijn dat in Engeland een alternatief moet gaan zijn voor aardse televisie. Op dit moment wordt in Engeland gefaseerd analoge televisie vervangen voor digitale aardse televisie. BBC en ITV, de initiatiefnemers van Freesat, hopen dat Britten niet wachten met het kijken naar digitale televisie tot het analoge aardse signaal is vervangen door een digitaal signaal. De definitieve omschakeling naar aardse digitale televisie is pas eind 2010 geheel voltooid.

Veel van de zenders die deel gaan uitmaken van het ongecodeerde Freesat pakket zijn nu ook al via de satelliet te ontvangen. Deze maken echter deel uit van het gecodeerde zenderpakket van SKY UK. Om de stap naar digitale televisie laagdrempelig te maken is besloten de zenders in het Freesat pakket ongecodeerd uit te gaan zenden. Om dit ongecodeerd te kunnen gaan doen moesten zenders eerst met rechtenhouders van diverse uitgezonden series, films, shows, spel en sportprogramma’s afspraken maken. De uitkomst was dat men via de satelliet op de zogenaamde UK Beam van de ASTRA 2 satellieten zal gaan uitzenden. Hierdoor zijn de programma’s officieel alleen in het Verenigd Koninkrijk te zien. In Nederland en Vlaanderen kan men UK beam ook ontvangen.\

De start van Freesat houdt direct ook de komst van een nieuw ongecodeerd te ontvangen HD kanaal in. Naast BBC HD zal ook ITV HD vanaf de start van Freesat op 6 mei beschikbaar zijn. Een tegenvaller is echter de mededeling dat Channel4 HD en Channel5 (Five) vooralsnog niet ongecodeerd via het Freesat pakket te zien zullen zijn. In de toekomst zullen wel meer HD kanalen aan het Freesat pakket worden toegevoegd. Welke dit zijn is niet bekend gemaakt. Overigens zal het Channel4 SD wel gewoon beschikbaar komen in het Freesat pakket. Deze zender is zelfs op dit moment al ongecodeerd te ontvangen via de ASTRA2 satelliet en zendt op de frequentie 10.728 GHz (22000 - 5/6) uit met de zenderindentificatie 8350.
Speciaal voor het Freesat pakket zullen in Engeland twee HD ontvangers op de markt komen. Deze zijn afkomstig van de fabrikanten Gründig en Humax. Via deze speciale Freesat satellietontvangers heeft men de toegang tot zeven daags elektronische programmagids (EPG) en de Britse variant van uitzending gemist, Catch UP TV, dat eind van 2008 beschikbaar zal komen. Verder zal via ethernetaansluiting vanaf volgend jaar Video On Demand op de officiële ontvangers beschikbaar komen. Overigens kan men met andere merken, niet Freesat goedgekeurde, satellietontvangers het Freesat pakket zonder problemen ontvangen.

Groeten Glenn_911
 
Top