AMC-14 satelliet 'total loss' verklaard

Glenn_911

VIP
Messages
674
AMC-14 satelliet 'total loss' verklaard


De onlangs gelanceerde AMC-14 satelliet is deze week definitief afgeschreven. Al direct na de lancering bleken er grote problemen te zijn met de nieuwe satelliet. Deze zou vooral worden ingezet voor het uitzenden van HDTV-kanalen voor de Noord-Amerikaanse markt.

SES-Americom, dochteronderneming van het Luxemburgse SES en eigenaar van de satelliet, zegt in een verklaring dat tienduizenden arbeidsuren verloren zijn gegaan nu de satelliet definitief is afgeschreven voor stabiele uitstraling van signalen. De AMC-14 satelliet is overigens goed verzekerd tegen dit soort calamiteiten. Door de uitbetaling van verzekeringsgelden zal de verzekeringspremie voor satellieten de komende tijd omhoog schieten. De satelliet was verzekerd voor een bedrag van 150 miljoen dollar.

Lockhead Martin, dat de AMC-14 satelliet heeft gemaakt, is op dit moment nog bezig om na te gaan of de satelliet nog gebruikt zou kunnen worden. Dit is echter uiterst onzeker. Mocht dit toch het geval zijn, dan zal de actieve levensduur van de satelliet zeer beperkt zijn.

Het verloren gaan van de AMC-14 is een grote tegenslag voor de Amerikaanse televisieaanbieder Echostar. Deze had de AMC-14 satelliet nodig om het HDTV-aanbod verder te kunnen uitbreiden. Echostar is in een concurrentiestrijd met DirecTV verzeild geraakt. De laatstgenoemde zal binnenkort een HDTV-pakket van meer dan 150 zenders gaan aanbieden.

Echostar zal met SES-Americom in gesprek gaan over alternatieve capaciteit voor het uitzenden van het HDTV-aanbod.

Groeten Glenn_911
 
Top