Zanimljivosti-razno

sesedor

Registered
Messages
397
Amerikanac prodao domenu pizza.com za 2,6 milijuna dolara



CHRIS Clark prodao je svoju internet domenu pizza.com za 2,6 milijuna dolara. Stranicu je održavao od 1994. godine za 20 dolara godišnje.

43-godišnjak je nakon aukcije koja je trajala tjedan dana prihvatio ponudu nepoznatog kupca.

"To je ludo, stvarno ludo i jako će promijeniti moj život", komentirao je Clark iz američke države Maryland za Baltimore Sun. Clark je registrirao domenu 1994. godine kada je internet bio još u povojima. Namjera mu je bila da pomoću domene dobije ugovor za svoju tvrtku.

Posao je prodao 2000. godine, no nastavio je plaćati 20 dolara godišnje za održavanje domene koju je koristio za prodaju oglasa. U siječnju 2006. je, kad je čuo da se domena vodka.com prodala za 3 milijuna dolara, odlučio prodati.

"Pomislio sam, zašto ne bih vidio postoji li interes za moju stranicu. Ako netko želi toliko platiti za vodka.com, možda se i meni posreći", kazao je.

Internet aukcija je krenula 27. ožujka i prva ponuda je bila 100 dolara. Za tjedan dana skočila je na 2,6 milijuna dolara. Clark sad žali što 90-ih nije kupio više domena.

izvor: index.hr



pizzakk9.th.jpg
 

sesedor

Registered
Messages
397
Gates: Windowsi 7 u 2009.

Osnivač Microsofta Bill Gates, izjavio je kako očekuje izlazak Windowsa 7 "negdje tokom sljedeće godine". Ako se to obistini, nasljednik Viste će izići ranije nego je kompanija to najavila. U detalje oko datuma Gates nije želio ulaziti.

Što se tiče funkcionalnosti novog OS-a Gates je naglasio kako će se fokusirati na velike skokove u tehnologiji što uključuje poboljšanu integraciju s mobilnim uređajima i napredniju podršku za kontrole dodirom, poput onih koje su viđene na kompanijinom konceptu Surface.
 

sesedor

Registered
Messages
397
Ukida se 0 promila

ZAGREB - Od 1. lipnja ukida se odredba o “0 promila”, pa će vozači ponovno moći sjesti za volan i sa 0,5 promila alkohola u krvi. Iznimka su samo mladi vozači, oni od 16 do 24 godine, i profesionalni vozači za koje će i dalje vrijediti zabrana konzumiranja alkohola dok upravljaju vozilom.

Osim ukidanja sporne odredbe o “0 promila”, novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama što ga je danas podržala Vlada donosi i puno strože kazne za vozače. Za najteže prometne prekršaje, kao alternativa, predviđa se čak i zatvorska kazna. Moguće kazne zatvora propisane za šest najtežih prekršaja: prekoračenje brzine za više od 50 kilometara na sat u naseljenim mjestima, odbijanje testiranja na alkohol, lijekove i droge, vožnja s više od 1,5 promila alkohola u krvi, vožnja bez vozačke dozvole te vožnja pod zabranom.

Zakon predviđa i mogućnost poništenja vozačke dozvole zbog prikupljenih negativnih bodova. Ako vozač u pet godina od isteka privremene zabrane upravljanja vozilom ponovno prikupi propisani broj bodova, poništit će mu se valjanost vozačke, a vozački ispit ponovno će moći polagati tek nakon dvije godine.

Iako se dakle prema novoj odluci Vlade granica izmjerenih promila vozačima vraća na sa 0,5 promila, u Hrvatskom autoklubu upozoravaju vozače da se ne zavaravaju i da budu iznimno oprezni i nakon jedne popijene pive ili čaše vina. HAK je naime zajedno s Odsjekom za psihologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu obavio istraživanje utjecaja alkohola na psihomotorne sposobnosti vozača. Ispitivanje je obavljeno u laboratorijskim uvjetima, a ispitana su 23 kandidata kojima su dani zadaci trazličite težine pri 0,3,05, i 0,8 promila alkohola u krvi.

Istraživanje je pokazalo da je već sa 0,3 promila alkohola u organizmu brzina rekacije pri vožnji automobilom 60 kilometara na sat za 40 milisekunde sporija negoli kod osobe koja ništa nije popila. Iako se to vremenski čini zanemarivim, zaustavni put prilikom kočenja je pola metra dulji, što u praksi može značiti sudar s drugim automobilom ili nalet na pješaka. Ovakvo istraživanje rađeno je prvi put u Hrvatskoj i u HAK-u tvrde kako njegovi rezultati pokazuju da vozači moraju biti na oprezu i prilikom konzumiranja minimalne količine alkohola.

Na današnjoj sjednici izmjenom Carinskog zakona Vlada je i skratila rok za plaćanje carinskog duga sa sadašnjih 30 na 10 dana, a ta izmjena vrijedi od 1. srpnja. Carinska uprava, međutim, moći će poduzetnicima koji uredno plaćaju svoje obveze odobriti odgodu plaćanja do 30 dana.

izvor: jutarnji.hr



nulapromilathumbuf0.th.jpg
 

sesedor

Registered
Messages
397
KTM 690 Duke

KTM-ov Dukac najeo se dovoljno palente u svom trećem izdanju, te je postao snažniji, uglađeniji, udobniji i uopće privlačniji motocikl. Vojvodi su njegovi tvorci uklonili neke nepoželjne karakteristike fun-bikea i na njihovo mjesto transplantirali probrane osobine naked motocikla.



TEHNIČKI PODACI

Motor: jednocilindrični redni, četverotaktni

Obujam: 654 ccm

Spojka: s višestrukim diskovima u uljnoj kupci, klizna spojka

Mjenjač: 6 brzina

Okvir: čelične cijevi

Ovjes: uspide-down vilica s cijevima promjera 48mm, potpuno podesiva, hod 140mm; straga oscilirajuća vilica s monoamortizerom, mogućnost podešavanja spore i brze kompresije i povrata, hod 140mm

Gume: prednja 120/70-17, stražnja 160/60-17

Kočnice: sprijeda disk promjera 320mm i radijalne kočione čeljusti sa 4 klipića, straga disk od 220mm i kočiona čeljust s jednim klipićem

Dimenzije(u mm) i težina: visina sjedala 865, osovinski razmak 1.472, težina 148,5 kg

Snaga: 65KS(48kW) pri 7.500 okr/min i okretni moment pri 5.500 okr/min - 67Nm

Cijena: 72.760kn



Prednosti novog Dukca su pogonski agregat, solidne performanse, klizna spojka, oprema, okretnost, a mane su mu cijena te rad agregata na niskim okretajima.



ktm690dukepa2.th.jpg
 

sesedor

Registered
Messages
397
SVOJU ekološku svijest svjetski poznate osobe već su imale priliku dokazati odabirom Toyote Prius, najpopularnijeg svjetskog hibrida i jednog od omiljenijih automobila među holivudskim zvijezdama. Međutim, novi hit je hibridna izvedba BMW-ove serije 7, kojoj nije mogao odoljeti ni Princ Albert II.

Monegaški princ je još jedan u nizu vlasnika tehnološki naprednog BMW-ovog automobila. BMW Hydrogen 7 do sada su izabrali Will Ferell, Cameron Diaz, Placido Domingo, a u svojoj prebogatoj ergeli od prošle godine ga ima i Jay Leno.

Kao i u slučaju potonjeg, Albert je automobil dobio na poklon, a sve kao zahvalnost na izuzetnom zalaganju za očuvanje okoliša.
 

sesedor

Registered
Messages
397
Indonezija zabranila YouTube

Indonezija zabranila YouTube

I Indonezija se pridružila listi zemalja u kojima je YouTube nepoželjan. Četiri pružatelja internetskih usluga u toj državi svojim su korisnicima zabranili pristup YouTubeu zbog posluživanja video-uratka neprikladnog sadržaja.

Pristup YouTubeu zabranjen je nakon što je Geert Wilders, vođa anti-imigracijskog pokreta u Nizozemskoj postavio video u kojem se citati iz Kurana prikazuju zajedno sa slikama napada na tornjeve WTC-a 2001. godine. Video je po mnogima ocijenjen uvredljivim za islamske vjernike pa su ISP-ovi odlučili blokirati mu pristup. Zabrana će stajati na snazi sve dok YouTube ne povuče sporni video.
 

sesedor

Registered
Messages
397
Pomaknuta isporuka DM 800 HD

Pomaknuta isporuka DM 800 HD


Dream Multimedia morala je pomaknuti isporuku prvih DM 800 HD s početka travnja za sredinu travnja zbog kašnjenja proizvodnje.
Isporuka Top modela DM 8000 HD koji će imati dva slobodna međusobno kombinirana Tunera DVB-S2, DVB-S, DVB-C i DVB-T pomaknuta je za kraj kolovoza. Model DM 800 HD nasljednik je modela DM 600. Ovaj model koristi HDD u Notebook formatu 2,5" kao PVR. Procesor dolazi s 300 MHz i radnom memorijom od 256 MB te 64 MB FLASH memorije. Imaoci ravnih TV-a s digitalnim HDMI priključkom moraju za priključak koristiti adapter. DM 800 HD koristi konkurentni DVI standard. Cijena modela bez HDD-a kretati će se oko 450 eura. Ostale detalje Dream Multimedia nije navela. Ništa o tome nema ni na njihovoj web stranici.
 

sesedor

Registered
Messages
397
Meteori kod Prijedora

Selo Gornja Lamovita kod Prijedora već danima opsjedaju radoznalci, novinari, stručnjaci, stranci. I svi traže Radivoja Lajića zbog nevjerovatnog događaja - za četiri posljednja mjeseca u njegovo dvorište pala su dva meteorita, piše list "San".

On je u subotu "trknuo" u Banjaluku i kupio sebi zaštitnu kacigu jer očekuje da će meteoriti i dalje padati na njega i njegovu kuću! Više u dvorište ne izlazi bez kacige na glavi.

"Naučio sam da se borim protiv snijega i kiše, ali nisam vješt ovom kamenju koje pada sa nebesa. Neki kažu da me napadaju vanzemaljci, ali ja u to ne vjerujem. Mislim da Bog sa nebesa na mene baca kamenje zato što nisam vjernik", ispričao je novinarima Radivoje Lajić.

"Svi su mislili da sam ovo izmislio, ali kada su vidjeli kamenje sa nebesa i kada su stručnjaci kazali da su to meteoriti, shvatili su da sam ozbiljan. Kroz glavu mi samo prolazi da se Bog naljutio na mene. Sada svi dolaze da vide ovo čudo i na glavu su mi se popeli. Jedino su zagrebački novinari bili fer - kada su krenuli, ostavili su mi 500 kuna. Svaka im čast. Policiji ništa nisam prijavljivao, jer ako se Bog na mene naljutio, policija ne može pomoći. A opet nešto mislim, pa nisam ja toliko zgriješio u životu da me gađa kamenjem. Odlučio sam da selim ako se ovo nastavi", ispričao je Lajić novinarima
 

sesedor

Registered
Messages
397
Na današnji dan -12.april

12. april

Rojstni dan Claire Danes

Na današnji dan, pred 9 urami
Ljubljana - MMC RTV SLO

Leta 1869 se je rodil najpomembnejši slovenski impresionistični slikar Rihard Jakopič.

Njegove krajine, portreti in tihožitja kažejo vedno čistejši barvni izraz osebnega doživetja narave, vračal se je na motive Križank in Save. Med njegovimi deli velja omeniti Slepca, ki ga je naslikal leta 1926, in Neznanko iz leta 1933. V letih 1908 in 1909 so po načrtih Fabianija zgradili Jakopičev paviljon, ki je bil leta 1961 porušen. Slikar je umrl leta 1943.

1539 se je rodil španski letopisec Garcilaso de la Vega, bolj znan kot El Inca.

1713 se je rodil francoski pisatelj Guillaume Thomas Franšois Raynal.

1722 se je rodil italijanski violinist in skladatelj Pietro Nardini.

1788 je umrl francoski skladatelj Carlo Antonio Campioni.

1823 se je rodil eden najpomembnejših ruskih dramatikov Aleksander Nikolajevič Ostrovski. Znani sta njegovi drami Nevihta in Gozd, med komedijami pa Še tak lisjak se nazadnje ujame. Do Čehova je veljal za vodilno osebnost ruskega odra. Umrl je leta 1886.

1887 se je rodil ameriški igralec v nemih filmih Harold Lockwood.

1892 se je rodil ameriški džezklarinetist Johnny Dodds.

1898 se je rodila ameriška sopranistka Lily Pons.

1903 se je rodila ameriška plesalka in igralka Sally Rand.

1912 je umrl pomemben slovenski mislec in pisatelj Janez Mencinger. Proslavil se je z utopičnim romanom Abadon in avtobiografskim delom Moja hoja na Triglav.

1923 se je rodila ameriška plesalka in igralka Ann Miller.

1928 se je rodil francoski dirigent Jean-Franšois Paillard.

1933 se je rodila katalonska sopranistka Montserrat Caballé.

1938 je v Parizu umrl največji ruski in svetovni basovski baritonist Fjodor Ivanovič Šaljapin.

1950 se je rodil ameriški pevec in igralec David Cassidy.

1950 se je rodil finski arhitekt Kari Palaste.

1956 se je rodil kubansko-ameriški igralec Andy Garcia.

1969 je umrl južnoafriški pisatelj, pesnik in dramatik Daniel Franšois Malherbe.

1971 se je rodila ameriška igralka Shannen Doherty.

1975 je v Parizu umrla znana črnska pevka in plesalka Josephine Baker.

1978 se je rodil angleški glasbenik, član skupine Coldplay, Guy Berryman.

1979 se je rodila ameriška igralka Claire Danes.
 

sesedor

Registered
Messages
397
U autopraonici usisali dijamantni privjesak vrijedan 300 hiljade eura

"Sitnica": U autopraonici usisali dijamantni privjesak vrijedan 300 hiljade eura
24SI - Perači jedne ruske autopraonice ostali su iznenađeni kada su ispraznili usisavač i ugledali dijamantni privjesak vrijedan gotovo više od 300 hiljade eura.

"Nisam znao koliko privjesak vrijedi, pa sam otišao draguljaru koji mi je rekao da vrijedi više od 300 hiljade eura. Kada sam to čuo, zinuo sam do poda", izjavio je vlasnik autopraonice Vladimir Shapiro koji nije želio otkriti više pojedinosti o privjesku jer ga želi vratiti pravom vlasniku.

(dnevnik.hr)
 

sesedor

Registered
Messages
397
Pohota U TreĆoj Dobi

POHOTA U TREĆOJ DOBI

Starica napastvovala susjeda
Splitska policija je po nalogu Ante Unkovića, suca Općinskog suda, došla na kućnu adresu 75-godišnje umirovljenice i udovice Nade Grgić iz Splita i privela je u zatvor na Bilicama

Nalog za pritvaranje sudac je izdao dan ranije i to nakon što je splitsko Općinsko državno odvjetništvo protiv nje podiglo optužnicu da je u stanju psihoze s proganjajućim značajkama svom susjedu koji živi u stanu iznad njezina, također udovcu, Daliboru Bazdariću (86) prijetila smrću, te mu u studenom prošle godine sjekirom udarala po ulaznim vratima, piše Slobodna Dalmacija

Razlog pritvaranju je što je po nalazu sudskog vještaka optuženica neubrojiva, ima simptome sumanutog poremećaja i to kombinaciju erotomanskog i proganjajućeg tipa, zbog čega je opasna za okolinu jer u tom stanju može ponoviti isto ili teže kazneno djelo, a na slobodi odbija psihijatrijsko liječenje.
‘Ona je opasna osoba’

Sudac je odredio pritvor nakon što je isto u optužnici predložilo Općinsko državno odvjetništvo. Nada Grgić je u istrazi policiji kazala da je ona ta koja ima problema sa svojim susjedom jer je on želi impresionirati u namjeri da s njom stupi u ozbiljnu ljubavnu vezu.

Tvrdila je da je odbila vezu sa susjedom i da joj je on od tada počeo zagorčavati život tako da protiv nje podnosi kaznene prijave. Nakon toga ju je doktorica vještačila i utvrdila da ima sumanuti poremećaj, a prema simptomima koje pokazuje ispada ipak da ona umišlja da je proganja susjed i da on prema njoj gaji erotske osjećaje

'Već više od 20 godina mi radi probleme. Još kada mi je supruga bila živa, gnjavila nas je da mi stalno curi voda iz vodokotlića i da od toga ne može živjeti u miru. Pa ja uopće nemam vodokotlić iz kojeg bi mogla curiti voda, već aqua ispirač.

Od kada mi je prije četiri godine umrla supruga, susjeda je postala fizički agresivna. Stane na stepenice ispred mene, raširi noge i kaže mi da se usudim proći. Redovno me prijavljuje policiji. Policiji tvrdi da sam ubio suprugu i da u stanu igram balote', ispričao je Bazdarić.

'Ona je opasna osoba. Jedan dan mi je na vrata došla sa sjekirom i počela njome lupati po kvaki i bravi. Zamislite te ludosti doći naoružan pred nečiji stan. Tada ju je susjeda vidjela kako hoda hodnikom sa sjekirom u ruci i krvavih očiju. Od tada se bojim otvoriti vrata jer zamislite da me u tom trenu potegne sjekirom.

Zbog toga pokraj vrata držim štap da u tom slučaju njime blokiram udarac. Rupe na ulaznim vratima je napravila udarajući po njima telećom kosti', kazao je Bazdarić koji se potužio da ga prijatelji zezaju zbog njegove obožavateljice.
 

sesedor

Registered
Messages
397
Sabotaža igara: Baklju odbio i Maradona

Sabotaža igara: Baklju odbio i Maradona
24SI - Argentinski fudbalski velikan Diego Maradona priključio se cirkusu u koji se pretvara čin pronošenja olimpijske baklje svijetom. Maradona je, naime, odbio ulogu promotora nosača baklje po ulicama Buenos Airesa.

Prema najavama legendarni argentinski fudbaler trebao je u glavnom gradu Argentine dočekati baklju iz San Francisca, ali "mali zeleni" odustao je od parade zbog političkih protesta i kontroverznog okruženja koji prate put ovog olimpijskog simbola.

Među argentinskim sportašima koji su ipak pristali nositi baklju najavljeni su boksač Pablo Chacon, fudbaleri Andres DAlessandro i Cristian "Kily" Gonzalez, biciklist Juan Gabriel Curuchet, golfer Eduardo Romero, a posljednju dionicu trebala bi nositi proslavljena argentinska tenisačica Gabriela Sabatini.

Buenos Aires je jedini grad u Latinskoj Americi koji će baklja posjetiti na njenom 137.000 kilometara dugom putu do Pekinga.

(index.hr)
 

sesedor

Registered
Messages
397
Lider kiparskih Turaka prošetao grčkim dijelom ostrva

Historijski dan: Lider kiparskih Turaka prošetao grčkim dijelom ostrva
24SI - Lider kiparskih Turaka Mehmet Ali Talat prešao je danas u grčki dio Kipra što je prvi put u više od trideset godina da to učini jedan lider sjevernog dijela podijeljenog ostrva. Iako je Talat ranije privatno boravio na grčkoj strani, nijedan lider kiparskih Turaka nije prešao na južni dio ostrva od podjele 1974. godine.

On se oko sat vremena šetao grčkim dijelom grada, uz pratnju desetak tjelohranitelja i saradnika, a na oduševljenje grčkih i turskih kupaca koji su se tu zatekli.

Lider kiparskih Turaka sjedio je u slastičarnoj u koju je dolazio kao dječak, a vlasnik lokala počastio ga je sa tri kugle sladoleda od vanilije.

"Došao sam da uživam... to je mjesto mog djetinjstva i želio sam da osjetim kakva je sada atmosfera", rekao je Talat. Dodao je kako je svjestan da će među kiparskim Turcima biti i onih koji će ga kritikovati, ali da je sjever Kipra ipak "demokratsko društvo".

(24sata.info)
 

sesedor

Registered
Messages
397
18-godišnji haker ukrao više od 20 milijuna dolara

Novozelandski tinejdžer, koji je optužen za vođenje mreže međunarodnoga internetskog kriminala, osuđen je zbog krađe više od 20 milijuna dolara.
Osamnaestogodišnji Owen Thor Walker priznao je šest točaka optužnice koje ga terete da je koristio računalo u ilegalne svrhe. Kazna će mu biti izrečena u svibnju.

Policija tvrdi da se skupina infiltrirala na više od milijun računala te ih koristila za skidanje najmanje 20.4 milijuna dolara s računa privatnih banaka.

Walker je uhićen u studenome prošle godine u FBI-evoj istrazi vezanoj za globalni sustav automatskog pretraživanja stranica, odnosno mrežu "otetih" računala.

Sustav pretraživanja stranica može se kontrolirati internetom samo jednim računalom. On instalira "zli" softver na računala diljem svijeta kako bi sakupio informacije poput korisničkog imena, detaljnih podataka bankovnih računa i brojeva kreditnih kartica.

Walker je priznao krivnju za pristup računalima s nepoštenim namjerama, uplitanje u računalne sustave, posjedovanje softvera za počinjenje zločina te pristup računalnim sustavima bez autorizacije.

Novozelandska policija rekla je kako je 18-godišnjak započeo s internetskim kriminalom u školskim danima te da je dizajnirao i kodirao virus koji se nije mogao detektirati antivirusnim softverom. To mu je dopustilo da pristupi korisničnim imenima i lozinkama te kreditnim karticama koje je koristio za prijevare.

Walkeru prijeti pet godina zatvora zbog nekoliko točaka optužnice, a neki navodi govore da boluje od Aspergerova sindroma, neurobiološkog poremećaja koji može uzrokovati nedostatak socijalnih vještina. Iako oboljeli imaju normalno razvijenu inteligenciju, neki od njih mogu biti posebno daroviti u nekom području.
 

sesedor

Registered
Messages
397
Novi firmware za Nokiu N95

Jedan od trenutno najpopularnijih mobilnih telefona ili kompjutera - Nokia N95, kako ga Nokia zvanično naziva, dobio je potpuno novu verziju softvera, prebačenu sa V12 na V20. To je novi firmware oznake V 20.0.015 koji je ispravio najveće nedostatke prethodnika i doneo veliki broj poboljšanja kako u funkcionalnom i brzinskom smislu, tako i u domenu zabave. Kako smo imali priliku da se uverimo u prednosti koje sa sobom donosi nova verzija firmwarea, možemo sa sigurnošću da tvrdimo da su one poboljšale performanse Nokije N95.Vrlo jednostavna procedura nadogradnje softvera omogućiće vlasnicima N95 da brzo i lako “ožive” nove mogućnosti N95. Sve što je potrebno jeste da telefon povežete sa PC-jem ili Macom, sa zvaničnog Nokijinog sajta preuzmete Nokia Software Updater, koji je bitno poboljšan u proteklih nekoliko meseci i započnete instalaciju novog firmwarea. Ipak, za to vam je potrebna brza i stabilna Internet konekcija, tipa ADSL ili kablovska. Pri instalaciji novog softvera koristite Nokia PC mode pri ponudi izbora USB profila na N95.

Prva promena vidljiva je već na stendbaj ekranu N95 - u aplikaciji Aktivni stand-by dodata je još jedna linija sa Search aplikacijom koja vam omogućava da u memoriji N95 ili na memorijskoj kartici pronađete bilo koji fajl. Nakon toga nova promena u softveru vidljiva je u glavnom meniju koji je reorganizovan i u njemu se sada nalazi N-Gage aplikacija, kao i link ka Nokijinom Music Storeu. Očigledene su još neke promene u glavnom meniju i njegovim podmanijima, ali o njima ćemo pisati nekom drugom prilikom.

Veoma bitna novost jeste On Demand Paging jer ona omogućava da se samo najosnovniji programi za funkcionisanje telefona nalaze u RAM memoriji, što omogućava brži i stabilniji rad Nokije N95, a utiče i na smanjenje potrošnje baterije čija autonomija nije baš najsjajnija.
Sledeće poboljšanje koje smo primetili u vezi je sa radom Nokia Maps aplikacije.

Sa novim firmwareom dobija se mogućnost besplatnog trodnevnog korišćenja glasovne GPS navigacije, a aplikaciju je moguće besplatno preuzeti sa Nokijinog sajta. Povećana je i brzina podizanja Symbian operativnog sistema, pa je N95 u tom pogledu brža i od N95 8 GB. Takođe, vidna su i poboljšanja na kameri.

Skraćeno je vreme okidanja ovog snimka nakon otvaranja zaštitnog poklopca kamere i vreme okidanja između dva uzastopna snimka. Nova verzija softvera donosi još niz poboljšanja koja nisu odmah vidljiva, a o najznačajnijima ćemo pisati uskoro.
 

sesedor

Registered
Messages
397
Kenija: Suzavac na Mungiki žene
18. april 2008. | 18:16 | Izvor: B92
Beograd -- Policija u Keniji je suzavcem rasterala grupu žena koje su nameravale da premijeru predaju jednu peticiju.

Predstavljajući se kao članice ozloglašene bande Mungiki, pedesetak žena je izazvalo policajce da ih sklone dalje od sedišta partije novog premijera. Otprilike pedesetak žena autobusom je došlo do zgrade u kojoj radi premijer Raila Odinga, neke od njih i sa decom. Tražile su razgovor sa predsednikom vlade koji je tek položio zakletvu i pozvao Mungike da se uključe u politički proces.

Povodi su ubistva članova 450 Mungikija koje su navodno počinili policajci, i zahtevi u vezi sa vlasništvom nad zemljištem, kao i zaposlenje.

Dovoljno je bilo što su rekle da su članice Mungikija, zabranjene, kvazi-religiozne bande čiji članovi navodno šire i unapređuju kulturu Kikuja, najvećeg plemena u Keniji.

Reakcija policije je bila brza i oštra - okruživanje grupe i suzavac.

Incident u Najrobiju samo je bleda slika nasilja koje je tokom nedelje besnelo glavnim gradom.

Čertnaest članova bande ubijeno je u sukobima sa policijom tokom protesta zbog navodnog ubistva dvoje poznatijih članova ganga.

Tada su Mungiki blokirali ulice širom Najorbija, preteći da će odseći glavu svakom ko se vozi autobusom ili vozi autobus.

Bio je to povod za obračun sa bandom koju mnogi smatraju previše opasnom pojavom za društvo kakvo je ono u Keniji.
 

sesedor

Registered
Messages
397
Premijera prvog singla Toše Proeskog na engleskom jeziku

Eurosong 2008: Premijera prvog singla Toše Proeskog na engleskom jeziku
24SI - Nkon što je otkriveno da je tragično preminuli makedonski pop pjevač Toše Proeski iz sebe ostavio cijeli jedan album na engleskom jeziku kojem se trebao probiti na međunarodno tržište, stvorena je ideja da se taj album objavi. Tako je međunarodni Fan Club Toše Proeskog pokrenuo inicijativu da ovogodišnji Eurosong protekne u znaku ovog karizmatičnog pjevača.

Toše je 2004. godine na Eurosongu u Istanbulu predstavljao svoju rodnu Makedoniju sa pjesmom "Life is", a na ovogodišnjem, beogradskom izdanju tog takmičenja premijerno će biti pušten prvi singl i video spot pod nazivom "Hardest Rough" sa Tošinog albuma na engleskom jeziku.

Na nedavno održanoj Beoviziji, takmičenju na kojem se bira srpska pjesma koja će se takmičiti za Eurosong, Toši je posthumno dodijeljena nagrada za životno djelo što je prva takva nagrada u historiji Beovizije. Toše je sa hitom "Čija si" 2003. godine pobijedio na prvoj Beoviziji, iako to takmičenje tada nije biralo predstavnika za Eurosong već za balkanski muzički festival.

Njegov album na engleskom jeziku u završnoj je fazi, pa se nagađa da bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana. Tošina popularnost širom Balkana ne jenjava. Sa radom je počela i humanitarna organizacija koja nosi njegovo ime, a koja se bavi pomaganjem mladim muzičarima.

(index.hr)
 

sesedor

Registered
Messages
397
Švedski problemi: Pregled gaća radi brojanja penisa

Švedski problemi: Pregled gaća radi brojanja penisa
24SI - Švedske vlasti suočavaju se sa neobičnim problemom, neki konzumenti droga koriste lažne penise kako bi podvalili tuđe uzorke urina na testiranjima. Doktor Leo Hassler kaže da je zbog toga morao promijeniti proceduru primanja pacijenata koji daju uzorke urina.

Ako registrovani konzumenti droga žele npr. produžiti vozačku dozvolu, moraju dati urin i donijeti potvrdu od doktora da su "čisti", a kako su učestale prevare sa lažnim penisima, doktori moraju dvostruko provjeravati autentičnost pacijentova organa.

"Otkad sam postao svjestan ove metode lažiranja, provjeravam njihove gaće kako bih se uvjerio u to da je dole samo jedan penis", izjavio je Hassler, piše The Local.

Koliko je ta pojava raširena među narkomanskom populacijom u Švedskoj, pokazuje i podatak da je prilikom racije u kući jednog narkomana u regiji Haparanda osim droge zaplijenjen i lažni penis.

Narkoman ga je koristio te je priložio nekontaminirani uzorak urina druge osobe kada ga je socijalna služba zatražila da napravi test na droge.

(tportal.hr)
 

sesedor

Registered
Messages
397
Kompaktan mobitel s podrškom za HSDPA

Kompaktan mobitel s podrškom za HSDPA
Sony Ericsson je danas najavio G502, kompaktan telefon klasiènog dizajna iz cjenovno pristupaènijeg segmenta koji ima i pristup internetu te omoguæuje velike brzine prijenosa podataka, što ga èini jako privlaènim





Telefon G502 je opremljen najnovijom verzijom aplikacije Google Maps for Mobile, uz èiju pomoæ lako možete pogledati satelitske zemljovide visoke razluèivosti, a povrh toga donosi i liste lokalnih restorana i hotela te njihove opise i ocjene. Za korištenje navigacije jednostavno unesite svoju polaznu i odredišnu toèku i bit æe vam na raspolaganju voðenje od toèke do toèke, sve do vašeg cilja. Ukoliko na telefon prikljuèite GPS Enabler HGE-100 (dodatna oprema), dodat æete mu GPS moguænost koja æe vam pomoæi da se više nikada ne izgubite.

Ni pristup e-mailu na putovanju više nije privilegija poslovnih ljudi, jer podešavanje pristupa do e-mail adrese iz mobilnog telefona uz G502 ne može biti jednostavnije. Samo slijedite upute 'èarobnjaka za podešenja' i u nekoliko koraka postavit æete svoj e-mail raèun tako da mu u svakom trenutku možete pristupiti sa svog mobilnog telefona. Ukoliko trebate push e-mail, iskoristite podršku za Exchange ActiveSync za siguran pristup i potpunu mobilnost.

Pretraživanje omiljenih web stranica je, zahvaljujuæi HSDPA vezi, èetiri puta brže nego pomoæu telefona koji upotrebljava 3G (UMTS) standard. Ako neku web stranicu posjeæujete èešæe od drugih, možete odabrati RSS feed (Really Simple Syndication) koji vam iz izbornika telefona omoguæava izravan pristup na stranicu jednim klikom. Dodatno predinstalirana aplikacija za vremensku prognozu omoguæava vam i da provjerite kakvo je vrijeme prije polaska na put.

G502, UMTS/HSDPA 2100 i GSM/EDGE 900/1800/1900 telefon, bit æe dostupan na odabranim tržištima od drugog tromjeseèja.
 

sesedor

Registered
Messages
397
Hyundai predstavio prvi 3D TV

attachment.php

Hyundai je predstavio prvi 3D TV na japanskom tržištu po cijeni od 3100 eura. Model E465 3D TV ima dijagonalu ekrana 46" i može primati specijalne programe koji se djelomično rasprostranjuje od emisije. Za gledanje programa potrebne su specijalne elektronske naočale s vrlo brzim sustavom kodiranja Shutter. Sinkronizacija se vrši na dotičnoj frekvenciji slike. Pored Hyndaia specijalne ekrane uskoro će predstaviti Mitsubishi i Samsung kao DLP povratno projekcijske uređaje. Još u ovoj godini Hyndai će predstaviti 20" model po cijeni od 1200 eura.
 
Top