CanalDigitaal kondigt HD pakket aan

wij

Registered
Messages
2,976
CanalDigitaal kondigt HD pakket aan


CanalDigitaal heeft vandaag bekend gemaakt welke HD zenders in ieder geval in april via de de satelliet zullen starten. Van het pakket zullen Discovery HD en National Geographic HD gaan uitmaken en ook doorgifte van cultuurzender Brava HD (van de eigenaren van TV Oranje) is intussen bevestigd. Het pakket zal deels verspreid worden via een transponder die CanalDigitaal op de Astra-3 (23 graden oost) zal huren.

De HDTV zenders zullen de eerste maand gratis zijn te ontvangen voor alle klanten van CanalDigitaal waarna het pakket voor € 9,95 per maand beschikbaar zal zijn. De abonnees van dit pakket kunnen de tevens op Astra-3 uitgezonden themazenders daar dan gratis bij ontvangen. Onduidelijk is hoeveel HD zenders CanalDigitaal precies op haar eigen transponder zal doorgeven maar CanalDigitaal verwacht dit jaar nog meer HD zenders beschikbaar te kunnen maken waarbij onder meer de naam MGM de ronde doet.

Critici zijn van mening dat meer dan 3 HD zenders op één transponder alsnog ten koste van de beeldkwaliteit zou gaan omdat de bandbreedte dan in kleinere stukken wordt opgedeeld.. Wel wordt er met de MPEG-4 compressie gewerkt waardoor efficiënter met de bandbreedte kan worden omgesprongen. Overigens speelt ook de geluidskwaliteit een belangrijke rol. Het doorgeven van een Dolby Surround signaal kost bijvoorbeeld ook heel wat bandbreedte.

CanalDigitaal merkt begrijpelijkerwijs maar ook opmerkelijk genoeg op dat 'via één van de Astra-satellieten' ook de zender BBC-HD kan worden bekeken. Deze zender is te ontvangen via de Astra-2D satelliet op 28 graden oost (te ontvangen met een multi-lnb antenne zoals Technisat Multytenne, Visiosat (Big) Bisat, Triax Unique of Wavefrontier). De zender is ongecodeerd te zien maar 'officieel' alleen voor de Britse Eilanden beschikbaar en gebruikt een satellietsignaal dat alleen de Britse Eilanden (en een cirkel daarom heen) bereikt. Hetzelfde geldt voor het toekomstige ITV-HD van het derde grote Engelse commerciële netwerk ITV.

Daarnaast merkt CanalDigitaal terecht op dat er diverse andere HD-kanalen via de satelliet beschikbaar zijn. Van dit voordeel kunnen uitsluitend de satellietkijkers profiteren omdat CanalDigitaal die zenders niet allemaal zelf hoeft op te stralen en er transponderruimte voor moet huren. Dat zou bedrijfseconomisch gezien ook ondoenlijk zijn. Over de in de huidige zaplijst vermelde cultuur zender EXQI (nu verspreid via Astra-3) wordt niets gemeld omdat deze wellicht toch niet beschikbaar is. Wel merkt CanalDigitaal op dat onder meer Luxe TV (exclusief voor schotelkijkers) beschikbaar zal zijn evenals Anixe HD. Maar ook een zender als Arte-HD zal binnenkort exclusief via de satelliet beschikbaar komen.

Het huren van één transponder via de satelliet is overigens een dure aangelegenheid omdat CanalDigitaal in tegenstelling tot de kabelbedrijven geen eigen netwerk met een volledig frequentiespectrum ter beschikking heeft. Het rendabel maken van de uitzending van het HD pakket zal dan ook geen eenvoudige opgave zijn omdat er heel wat abonnees voor nodig zijn. Geïnteresseerden worden mede daarom ook gewezen op de extra voordelen van satellietontvangst
 
Top