Duitse omroepen presenteren HDTV-plannen

wij

Well Known Member
Messages
2,976
Duitse omroepen presenteren HDTV-plannen


De twee Duitse publieke omroepen ARD en ZDF hebben het tijdsplan gepresenteerd waarin HDTV bij deze omroepen zal worden uitgerold. De invoering zal in diverse fases plaatsvinden. Eind 2011 zal HDTV bij ARD en ZDF de uitzendstandaard zijn. Tot die tijd kunnen satellietkijkers ook hun analoge ontvangers nog blijven gebruiken.

Al tijdens de komende zomer zal de Duitse televisiekijker kunnen genieten van HDTV. Afgelopen september experimenteerde de ARD tijdens de IFA mediabeurs al succesvol met HDTV. De komende zomer zal zowel het EK voetbal als de Olympische Spelen door ARD en ZDF gezamenlijk in HDTV via de satelliet worden uitgezonden. Men zal hiervoor restcapaciteit gebruiken op de huidige transponders.

In de tijd na de zomerse sportevenementen zullen regelmatig grote evenementen en concerten in HD-kwaliteit worden uitgezonden. In de loop van 2009 zullen de Duitse publieke omroepen een gehele transponder op de Astra1-satellietpositie functioneel hebben voor uitstraling van HDTV-content. Deze transponder kunnen alle Duitse publieke omroepen gebruiken voor testdoeleinden in HD.

De officiële lancering van HDTV in Duitsland staat gepland voor de Olympische Winterspelen in het Canadese Vancouver. De beide omroepen zullen dan naast het SD-aanbod ook een extra HD-aanbod via de satelliet gaan uitzenden. Aan het einde van 2011 zullen ARD en ZDF elk beschikken over een eigen transponder waarop men de hoofdzenders geheel in HD-kwaliteit gaat aanbieden.

Dat gekozen is voor eind 2011 is niet verwonderlijk: rond die tijd zal bij de Duitse publieke omroep de analoge uitstraling worden gestaakt. Hierdoor komen er diverse transponders vrij die gebruikt kunnen worden voor HDTV, wat nogal wat bandbreedte vraagt. Dat in Duitsland nog altijd zo veel analoge satellietzenders te zien zijn heeft diverse oorzaken die vooral een historische achtergrond hebben. Veel omroepen hebben indertijd afspraken gemaakt met Astra voor uitzendingen op een langere termijn. Een reden daarvoor was ook dat alle Duitse kijkers, met name ook in het oosten van Duitsland, zo goedkoop mogelijk toegang moesten krijgen tot de signalen.

Intussen is de analoge televisie via de ether in Duitsland aan haar einde en wordt daar alles al naar digitaal omgeschakeld. Ook digitaal via zijn alle publieke omroepen via Astra1 bij steeds meer kijkers te zien. De beeldkwaliteit van de ARD-zenders zal vanaf uiterlijk april ook nog eens fors omhoog gaan wanneer een nieuwe transponder in gebruik wordt genomen.

HDTV zal in Duitsland eerst alleen via de satelliet te zien zijn. Pas in 2012 zullen ARD en ZDF ook HDTV via de Duitse kabelnetten aanbieden
 
Top