LCD-technologie binnen vijf jaar verouderd

wij

Registered
Messages
2,976
LCD-technologie binnen vijf jaar verouderd


Nu LCD de strijd met de plasma definitief lijkt te hebben gewonnen en LCD-schermen als zoete broodjes over de toonbank gaan, blijkt deze technologie binnen vijf jaar al weer verouderd te zijn. LCD-beeldschermen zullen volgens analisten binnen deze termijn vervangen worden door OLED-beeldschermen.

De OLED-technologie wordt op dit moment ontwikkeld. Vooral de energieaspecten van de OLED-schermen zijn veel gunstiger dan bij LCD. Daarnaast zijn de beeldkwaliteit, de gebruikte techniek en de hogere contrastwaarde beter. De ontwikkeling van OLED gaat echter nog zeer langzaam. Vooral de productiekosten zijn voor de investeerders een breekpunt. Toshiba besloot eind verleden jaar nog de ontwikkeling van OLED om deze reden op de lange baan te schuiven.

Dat analisten verwachten dat de OLED-televisie nog enkele jaren op zich laat wachten heeft ook een economische reden. De verwachting is dat fabrikanten eerst hun investeringen in de ontwikkeling van de LCD-technologie, met een toegevoegde winstmarge, willen terugverdienen.

Op dit moment zijn echter al OLED-beeldschermen te koop. In Japan werden in 2007 meer dan 2000 OLED-beeldschermen verkocht. Sony heeft in Japan namelijk een klein OLED-beeldscherm te koop dat rond de 1500 euro kost. Sony zal van dit beeldscherm echter slechts 2000 exemplaren per maand maken.

Samsung heeft aangekondigd in 2009 een 53 cm OLED-scherm op de markt te brengen. Dit zal later in 2010 gevolgd worden door modellen met een maximale diagonaal van 107 cm.

Sony en Samsung werken overigen samen aan de ontwikkeling van de OLED-technologie
 
Top