Udlandet vil se dansk klima-tv

Fisk51

Registered
Messages
4,155
Fredag 11. december 2009
af Karsten Jensen
Samtidig med at verdens topledere taler klima i Bella Center de kommende uger, får DR også en række henvendelser fra tv-stationer over hele kloden, som gerne vil have fingre i klimaprogrammer fra DR og vise dem på deres lokale tv-stationer. 45 millioner husstande i Kina får for eksempel snart mulighed for at høre mere om Samsø, og hvordan øen i Kattegat nu er selvforsynende med el og varme og eksporterer vedvarende energi. I hvert fald har en kinesisk satellitkanal netop indgået en aftale med DR Internationalt Salg om at vise udsendelsen ’Den energiske ø’, der indgik i et DR2-tema den 24. oktober. Og også belgiske tv-seere skal nu se nærmere på energien på Samsø.

”Der er stor efterspørgsel efter klimaprogrammer for øjeblikket - både fordi der er COP 15, men også helt generelt,” forklarer chefen for DR Internationalt Salg, Helene Aurø. Hun tilføjer samtidig, at der også på verdensplan bliver lavet rigtig mange programmer om klimaet for tiden.

Også den to år gamle programserie ’Jan - Rundt om Svalbard’ går som varmt brød. Her ser fotografen Jan Tandrup på konsekvenserne af den globale opvarmning i de arktiske egne, og indtil videre har DR solgt programmerne til ni lande. I USA og Irland skal serien nu udgives på undervisnings-DVD, og derudover skal seerne i Grækenland, Italien, Thailand, Storbritannien, Polen, Belgien og Frankrig have for eksempel isbjørne og polarræve på skærmen.

Tidligere på året var journalist Martin Breum og fotograf Martin Neuert fra DR som det første danske tv-hold på Sydpolen. Forud for FNs klima-topmøde i København fulgte de klimaforskerne ud blandt pingvinerne og ud på jordklodens største is-massiver. Her henter forskerne sidste nyt hjem om skaderne på klimaet, blandt andet ved hjælp af pingvinernes afføring og et avanceret radarfly. Og også deres optagelser er der bud efter, forklarer Helene Aurø.

Irland har købt programmet, og samtidig skal det nu udgives som undervisnings-DVD i Australien.

”Det kan godt være, at FN’s klimatopmøde giver en ekstra og øget opmærksomhed om DRs klimaprogrammer, men jeg tror, det er et område, der stadig vil være meget fokus på - også når politikerne og embedsmændene er rejst hjem fra Bella Center,” siger Helene Aurø.

Også Jens Pedersens program ’I klemme i klimaet 1’, som DR2 sendte for nylig, har hun pæne forventninger til kan afsættes til udlandet, og Kina og Portugal har da også allerede sikret sig det. I programmet besøger DR tre familier, der tre forskellige steder på kloden mærker den globale opvarmning.
 
Top